Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seznamte se

26. 1. 2014

PLATAMONAS

 

Blížíte se do cíle své cesty. Jedete po dálnici směr Athény. Po pravé ruce se Vám začnou objevovat hory Olympu a při jasném počasí se po daří i zahlédnout dva " zuby " nejvyšší. Ten vlevo je Mytikas , který má 2917m.n.m. Severní a západní hranici pohoří vymezuje tok řeky Mavroneri, která tak odděluje Olymp od masivu Pieria. Na jihu tvoří hranici pohoří údolí řeky Pleria, dělící nižší část pohoří - Kato Olympos od skupiny OssaSoluňský záliv ohraničuje Olymp od východu. Asi po 35 km od města Katerini, které minete v tunelu se před Vámi objeví kopec.

 

Na jižním úpatí kopce s pevností Platamonas je stejnojmenné malé výletní

městečko. Má hlavní třídu vedoucí zčásti podél pobřeží moře, která navazuje na malý přístav. Hlavní třída, ale i vedlejší postranní uličky, jsou lemovány velkým počtem obchodů, obchůdků s rozmanitým sortimentem zboží i restaurací, taveren a kafetérií, kde Vás rádi pohostí místními specialitami. V centru Platamonu je malý přístav, krásný kostelík na břehu moře a původní malé rybářské domečky. Městečko, ostatně jako každé jiné na pobřeží Egejského moře, ožívá s pozdními paprsky slunce a usíná až dlouho po půlnoci, kdy zavírají k ránu poslední diskotékové kluby, které jsou však většinou umístěny tak, aby nerušily hlasitou hudbou poklidný, večerní kolorit místní promenády.
Podél celé promenády je několik malých plážiček a za hrází přístavu začíná hlavní pláž, vedoucí podél autokempů. Hned za nimi začíná písečná pláž s pozvolně se svažujícím břehem a mělčinou, která je vyhledávána zejména rodinami s dětmi. Procházkou se lze dostat až na pláže u Nei Pori, které plynule ve vzdálenosti cca 2 km navazují.
Vpravo od pláže pak jsou malá vojenská kasárna, která však vypadají jako menší kemp s volejbalovými hřišti a malými chatkami. Pláž je zcela volně přístupná.
Za promenádou se dá dojít na klidnější pláže pod kopcem s pevností (po zrušené železniční trati) a tunelem projít na další krásnou pláž Olympské riviéry, Paralia Panteleimonas (asi 2 km). Mezi zajímavá místa patří také vyhlídka od malého kostelíku nad městečkem. Pozoruhodný je také velký nový kostel, který stojí na kraji městečka, nedaleko hlavní silnice.

 

 

 

 

 

PEVNOST PLATAMONAS

 

Pevnost PLATAMONAS byla založena v 10. – 11. století, je ale zvláštní i tím, že zvenku vypadá jako hrad. Je postavena na trase mezi Makedonií a Thesálii přes soutěsku Tempe. Nazývají ji dokonce jedním z největších hradů Řecka. Jedná se vlastně o opevněné město. Raně křesťanské město obehnané hradbami bylo postaveno kvůli obraně obchodních a válečných cest a sloužilo nejen v době křižáckých tažení a bitev, ale i později ke kontrole rozsáhlého území. Protože zde nikdy nesídlil panovník a zároveň měl Platamonas nezastupitelnou strategickou polohu, nebyl zničen ani Turky a ti ho naopak využívali ke stejnému účelu.
Ze starověkých zdrojů a pomocí moderních metod se zjistilo, že se zde nachází starý Herakleion, město, které existovalo až do počátku křesťanského období. Hrad má stále své polygonální hradby s osmi čtyřbokými věžemi. Celé pevnosti vévodí osmiboká věž. Vykopávky doposud odkryly nejen dva raně gotické kostely poblíž severovýchodní strany a dodnes téměř neporušené městské hradby, ale také ruiny řemeslnických domků, které jsou postupně odkrývány. Dlážděné nádvoří lemuje vstupy do obydlí.
Pevnost Platamonas se pyšně tyčí na kopci nad pobřežím moře a tvoří jednu z dominant Olympské riviéry, která je zdaleka vidět. Z hradeb je nádherný výhled na moře s přilehlými plážemi a na rybářské městečko Platamonas. Kromě toho se lze také bezplatně projít okolo areálu pevnosti, a to po cestě přímo pod hradbami pevnosti.
Pevnost Platamonas prochází v současné době opravami pod patronací EU, přesto je většina jejich částí přístupná. Pod hradem je prostorné parkoviště

 

 

 

 

 

 

p7232909.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PANTELEIMON

 

 Horská vesnička Starý Panteleimon je tradiční vesnička stará více než 300 let, nachází se v nadmořské výšce 800 m mezi bohatými platany a kaštany. Návštěvníka okouzlí vesnická architektura, kamenité domky a klikaté uličky. Zároveň je odsud krásný panoramatický výhled na Thermajský záliv a celé údolí. Starý Panteleimon byl osídlen obyvateli, kteří z pobřeží utekli před tureckými dobyvateli. Po skončení turecké nadvlády se obyvatelé vrátili na pobřeží a vesnice zchátrala a byla opuštěna. Dnes se zde staví letní stavby a vesnice je oblíbeným odpočinkovým místem
Po příjezdu k vesnici Panteleimon lze spatřit hezký pohled na pobřeží ve směru na Leptokárii.
Na malém náměstíčku si návštěvník může užít krásného a hlavně klidného prostředí venkovního posezení v místních restauracích pod korunami obrovských platanů, prorůstající snad každou terasou u kostela. Prohlédnout si lze místní kostelík i obchůdky, které nabízí vše, na co si člověk vzpomene, místní med, nějaký ten suvenýr apod.
Při pokračování až do severozápadní části vesničky se začne pozvolna otevírat pobřeží pod Olympem směrem na Leptokarii.

 

p7232911.jpg